Blog

Een bezoek aan Foam en (een stukje) Stedelijk museum

Gisteren vertrok ik met de trein vanuit Den Haag naar Amsterdam. Heerlijk in de stiltecoupé met  een koffie en het nieuwe boek van Griet op de Beeck, Gij nu. De treinreis had best langer mogen duren! Wat is het toch fijn om op zondag met de trein door Nederland te reizen. Prachtig uitzicht; weilanden, schitterend gekleurde bloemenvelden (hoera voor de Bollenstreek, mijn ‘home-streek’!).

In Amsterdam bezocht ik het FOAM fotografiemuseum. Hier is momenteel een tentoonstelling te zien over de Amerikaanse studiofotograaf Disfarmer. Hij fotografeerde tussen 1915 en 1959 vele inwoners van Heber Springs, een dorp op het platteland van Arkansas in de Verenigde Staten.

03 02
Schitterende oude foto’s die het tijdsbeeld goed weergeven. Een genot om naar te kijken. In mijn hoofd reizen allerlei vragen op; wie is deze persoon? Hoe zou hij/zij hebben geleefd en tot wanneer?

Foam Disfarmer the Vintage prints 01Zo fijn, de schitterende zalen voor mij alleen.

Tot 5 juni kun je de tentoonstelling bezoeken. Als je gaat, sla dan zeker de tentoonstelling van Henk Wildschut, Calais – from jungle to city, niet over. Schrijnende maar schitterende weergave van het ontstaan (en weer ‘wegvegen’) van de jungle in Calais.
Aansluitend bracht ik nog een flitsbezoek aan het Stedelijk. Het was er enorm druk en de tentoonstelling over de Amsterdamse school spreekt mij niet zo aan. Waar ik wel heel blij van werd, was de ruimte met werk van Wim T. Schippers.
Bij zijn werk hing ook de uitspraak: ‘Als mensen me vragen waarover mijn werk gaat, dan zeg ik meestal: “het is”. Dat lijkt mij meer dan voldoende.’
HEERLIJK! Zo wil ik ook meer durven zijn over mijn werk!

Wim t Schippers - Stedelijk museumMijn favoriet: De klomp, Wim T. Schippers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *