Einde aan sluikreclame op YouTube?

Einde aan sluikreclame op YouTube?

Voor commerciële zenders gelden strenge regels rondom het maken van reclames. Voor YouTubers gelden die regels niet. Nog niet, want per 1 december is de nieuwe Mediawet van kracht. Deze wet legt de makers van YouTube-video’s wettelijke regels op voor het maken van reclame. Komt hiermee een einde aan de sluikreclame op social media kanalen?

Een influencer watte?

De YouTubers delen regelmatig video’s waarin zij een inkijk geven in hun leven. Ze delen lief en leed en bouwen zo een band op met hun publiek, de kijkers. Ook wel volgers genoemd. Wat mij doet denken aan het spelletje Lemmings waarin de kleine wezentjes zonder aarzeling het pad van de voorste Lemming volgen. In werkelijkheid verschilt dit misschien weinig van het gedrag van de volgers van de influencers. Een beïnvloeder, op z’n Nederlands. Want invloed hebben ze. Wordt een product via een goed bekeken YouTube kanaal aangeprezen? Dan stijgt het aantal verkopen daarvan. Opdrachtgevers betalen er graag en goed voor. Dat is het verdienmodel van de YouTuber met de grotere kanalen, reclame maken in ruil voor geld, goederen of diensten.

Op zich geen probleem natuurlijk. Ook zij moeten ergens van leven. En op deze manier lijkt het mij een prima ruil voor de gratis video’s waar velen met plezier naar kijken.
Ware het niet dat het vaak gaat om sluikreclame. En daar wringt de schoen. Want vaker niet dan wel wordt erbij vermeld dat het om een betaalde samenwerking gaat. Ook wordt regelmatig gezegd ‘ik word niet betaald om dit te zeggen maar heb dit [showt een doos vol luxeproducten] wel gekregen’. Geheel belangeloos lijken mij het aanraden van deze goederen dus niet.

Ik beken. Ik laat liet mij influencen

Ook ik was één van die duizenden volgens die de video’s via YouTube keek. Vaak direct op de dag waarop ze online kwamen. Video’s van dames die via hun filmpjes lief en leed met mij deelden. Dames, veelal moeder, succesvol, creatief en op de hoogte van de trends du moment.
Maar hoe langer ik keek, hoe minder persoonlijke onderwerpen zij deelden. Wat overbleef was een aaneenschakeling van tips, een langgerekt reclameblok. Zonder dat erbij vermeld werd dat het om reclame ging.
Ik moet bekennen dat ze mij regelmatig hebben beïnvloed. Zo kocht ik pantoffels van een hip merk, kook ik al maanden met de pakketten van Hello Fresh en heb ik de wand in mijn woonkamer in de trendkleur van 2020 geschilderd. Ik maakte dankbaar gebruik van dat wat zij aanprijzen.

Maakte. Want inmiddels doorzie ik alle sluikreclamefoefjes waardoor ik de dames die ik volgde niet meer aardig en nog minder ongeloofwaardig vond. Hopelijk roept de nieuwe Mediawet een halt toe aan de sluikreclame via social media. Dat zou wel zo eerlijk zijn tegenover alle kijkers. Voor deze kijker is het te laat. Ik meld mij af.

Leave a Reply